Php'nin Tarihi ve Gelişim Süreci
- Mustafa Serhat YILDIRIM
- -
- Ağustos 08, 2021
- -
- PHP
- -
- 527
Php 1994 ekiminde Rasmus LERDORF tarafından planlandı. Rasmus, dağıtımını yapmadığı ilk sürümü kendi sitesinde online CV'sini okuyanların sayısını takip etmek için kullandı. Sonraki sürümü 1995 yılının başlarında başka kullanıcılarla buluştu ve Personal Home Page Tools adını aldı. Mantığı çok basit bir okuyucu motoruna dayanan bu sürüm yalnızca bazı basit makroları ve kişisel sayfalarda kullanımı kolaylaştıracak ziyaretçi defteri, sayaç ve benzeri basit birkaç aracı içeriyordu. Program 1995 yılı ortalarında baştan yazıldı ve PHP/Fİ Sürüm 2 ismini aldı. Fİ ismi Rasmus tarafından yazılmış ve HTML form verisini yorumlayan başka bir uygulamadan geliyordu. Personel Home Page araçları ile Form İnterpreter uygulamasını birleştirip bunlara mSQL desteğini eklediğinde, PHP/Fİ de doğmuş oldu. PHP/Fİ dağıtımına başlanmasından itibaren inanılmaz bir hızla büyüyüp gelişti ve programcılar tarafından program geliştirilmeye başlandı.
Kesin bir istatistik sunmak zor ama 1996 yılının sonlarına gelindiğinde PHP/Fİ kullanan sitelerin sayısı 15,000 civarındaydı. 1997 ortalarında bu sayı 50,000'e ulaştı. 1997 yılı ortası aynı zamanda PHP için yeni bir değişimin başlangıcı oldu. Rasmus projenin tek sahibi olmaktan çıktı ve geliştirme sürecine bir ekiple devam etti. Program Zeev SURASKİ ve Andi GUTMANS tarafından sıfırdan yazılmaya başlandı ve PHP Sürümü 3 halini aldı. PHP/Fİ üzerinden birçok araç yeni sürüme eklendi, birçok araç da yeniden yazıldı.
PHP 4 daha yüksek performans için optimize edilmiş Zend motoru kullanıyor. Bu motor üçüncü parti kütüphanelere ve uzantılara çok daha açık ve sunucuya özel modda çalışabilen bir yapıya sahip.
2001 itibari ile PHP 3 ve PHP 4, Red Hat Stronghold Web Sunucusu gibi ticari ürünlerle beraber dağıtılıyordu. Netcraft tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre PHP dünyada 5,100,000 sitede kullanılıyor. Hiç şüphesiz burada verdiğimiz istatistik rakamlar çok eski. Her geçen gün yeni web sayfaları oluşturuluyor ve bu sayfaları oluşturan programcılar PHP'yi tercih ediyor.
2004 yılında çıkan PHP5 versiyonu ile Nesne Yönelimli Programlama’ya (Object Oriented Programming) yönelik geliştirilen dil, rakip teknolojiler ile arasında olan eksiklikler giderilerek gelişmiş bir dil halini aldı. Yazılım firmaları da maliyetleri çok aşağılara çekmesi sebebiyle bu dile eğilim gösterdiler. Şöyle ki; Açık kaynak kod ile geliştirilen PHP ve yan ürünleri (Linux, Apache, MySQL, PostgreSQL, lghttpd vs.) için herhangi bir lisanslama yapılmadığı için firmalar tercihlerini PHP’den yana kullanmaya başladılar. PHP6 versionuna kadar, PHP5.3, PHP5.4 vs.. gelişmeye devam eden dil, PHP6 versiyonunda en göze batan özelliği, unicode desteğinin etkinleştirilmiş olması oldu. PHP kullanan programcıların da bildiği gibi PHP’de unicode olarak çalışmak sıkıntılı bir süreçti fakat bu versiyon ile eskisinden daha da kolaylaşmış oldu.