Kodlama İçin Hangi Programlar Gerekir?
- Mustafa Serhat YILDIRIM
- -
- Mart 06, 2022
- -
- GENEL
- -
- 319
Kodlama İçin Hangi Programlar Gerekir?
Günümüzde teknoloji son hızda ilerlemekle beraber yazılım konusu da sık sık gündeme gelmektedir. Zira teknolojinin temelini oluşturan yapı taşlarından biri yazılımdır. Kullandığımız teknolojik aletlerin hepsinde bir yazılım söz konusu olmakla beraber meslek olarak da yazılımla uğraşmanın popüler olduğu bir çağa geçmiş bulunmaktayız. Hâl böyle olunca bu konu hakkındaki bilgiler de birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Teknoloji çağında yaşıyor olmamızdan ötürü yazılım alanında iş kapasitemizin artması haricinde birtakım kişiler tarafından da hobi amaçlı bir konu olması kaçınılmaz gibi görünüyor. Doğal olarak yazılımı oluşturan kodlama da sıklıkla gündeme gelen konulardan bir tanesidir. Gelin, yazılım ve kodlama nedir, ne değildir birlikte bakalım.
Yazılım Nedir?
Yazılım, teknolojik aletlerimizin işlevli olmasını sağlayan komutlar dizisidir. Bu teknolojik aletler telefon, bilgisayar gibi aletler olabilirken çamaşır makinesi veya kombi dahi olabilmektedir. Bu aletlerin çalışabilmesi için bir komut dizisine ihtiyaç vardır. Aksi taktirde cihazın işlevli olması ve daha önemlisi çalışması pek de mümkün değildir. Bu yazılımın ifade edilmesi kodlar sayesinde mümkün olmaktadır. Oldukça karmaşık olan teknolojik kavramlar kodlar aracılığıyla ifade edilmektedir. Kısacası teknolojik cihazın yapacağı her türlü iş kodlarca belirtilmiştir. Kodlama bu sebeple teknoloji dünyası için büyük öneme sahiptir.
Her ne kadar web site kodlaması cihaz kodlamasından farklı olsa da temelinde yer alan eylem aynıdır. Bu yazımızda esas alacağımız kodlama türü web sitelere yönelik olan türdür. Tüm kodlama türlerini göz önünde bulundurarak detaylı bir şekilde genel bilgi vermek mümkün değildir. Sonuçta navigasyon, çamaşır makinesi, bilgisayar oyunu birbirinden farklı olmalarına karşın kodlama yapılarak işlevli hale gelmektedir. Yazılıma yeni başlayan kişiler genelde web sitelere yönelik kodlama yapmaya başlarlar. Bunun nedeni daha basit ve anlaşılır düzeyde olmasıdır. Temel düzeyde kodlamaya yönelik bilgi edindikten sonra spesifik alanlara yönebilirsiniz.
Kodlama Neden Öğrenilmelidir?
Kodlama öğrenmenin kişiye özel birçok sebebi olsa da bu teknoloji çağında gerek meslek gerekse hobi açısından kodlama öğrenmenin kimseye bir zararı yoktur. Ancak öğrenmek size birçok fırsat sunabilir. Dilerseniz yazılım öğrenerek uçsuz bucaksız sanal dünyada kendi dünyanızı yaratabilir, dilerseniz profesyonel bir açıdan öğrenerek meslek olarak bu işi yapabilirsiniz. Teknolojinin ilerlemesiyle farklı dallar ortaya çıkmaktadır. Bu dallarda elbette ki yazılım konusunda uzman ve işini bilen kişiler yer alacaktır. Yeterli eğitimi aldıktan sonra bu dallarda çalışabilirsiniz bile. Unutmayın, sanal dünya uçsuz bucaksız ve yalnızca kodlarla yapabileceğiniz birçok şey var.
Temel olarak kodlamayı neden öğrenmeniz gerektiğini tek tek sayabiliriz:
- Eğlenceli!
Bir ucu olmayan dünyanızda neyi oluşturacağınız ve programlayacağınız tamamıyla sizin hayal gücünüze kalmış. Eğer kodlama öğrenirseniz yapabileceklerinizin bir sınırı asla olmayacak! - Mesleğiniz olabilir.
Teknoloji dünyasının birçok dalında yazılım konusunda donanımlı olarak iş bulabilirsiniz. Gün geçtikçe teknoloji alanında daha çok dalın yer alması, daha çok kişinin sektöre girmesine yardımcı oluyor. - İş garantisi veriyor.
Yazılım bilmek oldukça kıymetli bir şey. Hele ki birden fazla kodlama dilini bilmek size iş garantisi verecektir.
Gördüğünüz üzere kodlama öğrenmek için birçok sebebiniz var. Eğer öğrenmek istiyorsanız ve ne yapmanız gerektiğini bilemiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!
Kodlama Öğrenmek İçin Neler Yapmalısınız?
Kodlama her ne kadar zor gibi gözükse de diğer teknik becerilerle kıyasla daha kolay. Yazılımın zor bilinmesinin sebebi kesinlikle karmaşık terimler. Halbuki düzgün bir programla herkes yazılım öğrenebilir. Buna çocuklar ve yaşı büyükler de dahil. İsterseniz adım adım yazılım öğrenmek için neler yapmalısınız diye bir göz atalım.
- Neden öğreniyorsunuz?
Kodlamayı neden öğrenmek istediğinizi iyi bilmelisiniz. Çünkü bildiğiniz üzere teknoloji yalnızca ev aletleri veya bilgisayardan ibaret değil. Uçaklarda dahi yazılım kullanılmaktadır. Bu sebeple kodlamayı ne için öğrendiğinizi belirleyip ona göre eğitim almaya veya kendinizi geliştirmeye başlayın. - Hangi kodlama dilini (programını) kullanacağım?
Kodlama dili onlarca olabilir. Bunların arasından nispeten daha basit olanlardan başlamak mantıklı bir karar olabilir. Çeşitli terimleri aklınıza oturttuktan sonra gerisi akıp gidecektir. Terimlerin ve yazılım karmaşasının kafanıza kolaylıkla oturup zaman kaybetmemeniz için HTML gibi basit ve temel bir dilden başlayabilirsiniz. - Öğrenmenizde işe yarayacak doğru kaynakları seçmeyi unutmayın.
Yazılım öğrenirken mutlaka kaynaklara ihtiyaç duyacaksınız. Bu sebeple işinize yarayacak ve öğrenmenizi kolaylaştıracak, yol gösterecek kaynaklara sahip olmanız gerekir. İnternet üzerinden PDF formatından yararlanabilir veya direkt olarak kitabı satın alabilirsiniz. Bunun dışında çalışma kitaplar, Youtube videoları, online kodlama dersleri, Bonus gibi yerlerden faydalanabilirsiniz. Buradan edineceğiniz kaynaklar da işinizi görecektir. Özellikle online kodlama dersleri sizin için çok faydalı olabilir. Ancak seviyenize uygun bir kodlama dersine gitmeye dikkat edin. Aksi halde kafanız daha fazla karışabilir veya seviyenizin altındaki bir kursa giderek boşuna zaman ve para kaybedebilirsiniz. - Yazılımla alakalı bir topluluğa katılmak yararınıza olabilir.
Nasıl ki yabancı bir dil öğrenirken birileriyle konuşmaya ihtiyaç duyuyorsak kodlama dilleri de aynı şekilde. Online bir topluluğa katılarak kodlamanızı pekiştirebilir, insanlarla birbirinizin yazılım konusundaki sorunlarını çözebilirsiniz.
Bu adımları istikrarlı bir şekilde takip ettiğiniz sürece kodlama öğrenmek sizin için çocuk oyuncağı olacak. Ancak burada önemli olan düzeni sağlayabilmek. Düzeninizi oturttuktan sonra sizi kimse tutamaz.
Kodlama İçin Hangi Programlar Gerekmektedir?
Kodlama, birçok program (dil) tarafından yapılabilmektedir. Ancak unutmamanız gereken şey farklı yazılım türleri farklı kodlama gerektirir. Örneğin bir internet sitesi HMTL, CSS, Java gibi programlama dillerine ihtiyaç duyarken Swift, iOS için uygundur. Gelin bu programlara birlikte bir göz atalım...
- Java: En yaygın programlardan biri olmasının yanında Android uygulamaları oluşturmaya da yaramaktadır. Back – end web geliştirme konusunda da mükemmel. Java, özellikle yeni başlayanlar için oldukça idealdir. Çünkü diğer dillerle kıyasla basittir.
- Python: Oldukça yönlü ve kullanım alanının geniş olması Python’un dünya üzerinde sık bir şekilde kullanılmasını destekliyor. Hatta birçok akademisyen veri analizi programı oluşturmak adına bu programı kullanıyor. Yapay zekada da kullanılabilen bu program tüm bunların yanı sıra basit bir program olduğundan kolaylıkla öğrenilebiliyor.
- Ruby: Full – stack interneet sitesi geliştirmede büyük yer kaplayan Ruby hem back – end hem de front bileşenlerine kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Özellikle web sitesi geliştirmek istiyorsanız Ruby’yi mutlaka öğrenmelisiniz.
- Solidity: Kripto para birimleri ile ilgilenecekseniz bu programı mutlaka öğrenmelisiniz. Çok bilinmese de Etherium blockchain üzerinde sözleşme geliştirilmesinde kullanılmaktadır.
- HTML: Front – end internet sitesi geliştirme alanında ise HTML bir numaradır. Öğrenilebilecek en basit dillerden biri olması sebebiyle başlangıç için oldukça idealdir. Kodlama öğrenmek isteyenler genelden bu dilden başlamaktadır.
- CSS: Bu program, sadece HTML ile ayarlanmış web sayfalarında kullanılıyor diyebiliriz. Çeşitli ögelerin boyutlarını, rengini ve şeklini değiştirmeye yaramasından ötürü pratiklik sağlamaktadır. Kısacası web sayfası düzeni için ideal programlardan biridir.
- JavaScript: Çok yönlü ve yaygın bir program olmasıyla biliniyor. Front – end web geliştirmede yardımcı olsa da son zamanlarda back – end olarak da kullanıldığını görebilmekteyiz. Birçok kullanım alanının bulunması nedeniyle yazılımcılar tarafından bilinmesi tercih edilmektedir.