MySQL Workbench Eğitimi: Nedir, Nasıl Kurulur ve Kullanılır

MySQL Workbench Eğitimi: Nedir, Nasıl Kurulur ve Kullanılır

MySQL nedir?

MySQL, açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanıdır.

MySQL, Windows, Linux ve Mac OS gibi bir dizi farklı platformda çalıştığı anlamına gelen çapraz platformdur.

Bu MySQL Workbench eğitiminde şunları öğreneceksiniz:

  • MySQL nedir?
  • MySQL'i neden kullanmalıyım?
  • MySQL Workbench'e Giriş
  • MySQL Workbench – Modelleme ve Tasarım aracı
  • MySQL Workbench – SQL geliştirme aracı
  • MySQL Workbench nasıl kullanılır – Yönetim aracı
  • MySQL çalışma aracı kılavuzunu yükleyin

MySQL'i neden kullanmalıyım?

İnternette çok sayıda ilişkisel veritabanı yönetim sistemi bulunmaktadır.

İlişkisel veritabanlarına örnek olarak Microsoft SQL Server, Microsoft Access, Oracle, DB2 vb.

MySQL'i diğer veritabanı yönetim sistemlerine neden tercih ettiğimiz sorulabilir.

Bu sorunun cevaplarını şöyle sıralayabiliriz.

SQL Server gibi aşırı ilişkisel veritabanlarıyla karşılaştırıldığında MySQL'in güçlü yönlerine bakalım. 

  • SQL sunucusu gibi diğer sistemler sadece tek bir depolama motorunu desteklerken MYSQL kendi özelliklerine sahip birçok depolama motorunu destekler. Bu ifadeyi daha iyi anlamak için MySQL tarafından desteklenen depolama motorlarından ikisine bakalım.
    • InnoDB: – 5.5 sürümünden itibaren MySQL ile sağlanan varsayılan depolama motoru. InnoDB, referans bütünlüğünü korumak için yabancı anahtarları destekler ve ayrıca ACID standart işlemlerini destekler.
    • MyISAM: – 5.5 sürümünden önce MySQL de varsayılan depolama motoruydu. MyISAM, işlemler için destekten yoksundur. InnoDB'ye göre avantajları sadeleği ve yüksek performansı içerir.
  • MySQL, diğer ilişki veritabanı sistemleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek performansa sahiptir. Bunun nedeni, tasarımdaki sadeliği ve çoklu depolama motorlarını desteklemesidir.
  • Maliyet tarafına bakıldığında, diğer ilişkisel veritabanlarına nispeten daha ucuzdur. Aslında, topluluk sürümü ücretsizdir. Ticari sürüm, Microsoft SQL Server gibi ürünler için lisans ücretlerine göre nispeten daha uygun maliyetli bir lisans ücretine sahiptir.
  • Çapraz platform – MySQL birden fazla platformda çalışır, bu da çoğu makinede çalıştırılabileceği anlamına gelir. MS SQL Server gibi diğer sistemler yalnızca Windows platformunda çalışır.

MySQL ile etkileşim kurmak için MySQL ile bağlantı kurabilen bir sunucu erişim aracına ihtiyacınız olacak. MySQL, birden çok kullanıcı bağlantısını destekler.

MySQL Workbench nedir?

MySQL Workbench, MySQL sunucusu ilişkisel veritabanı için daha kolay erişim aracı tasarlayan ve modelleyen bir görsel veritabanıdır. Yeni fiziksel veri modellerinin oluşturulmasını ve mevcut MySQL veritabanlarının aksine, daha modern  mühendislik ve değişiklik yönetimi fonksiyonlarıyla değiştirilmesini kolaylaştırır. MySQL workbench'in amacı, veritabanları ile daha basit ve daha yapılandırılmış bir şekilde işlemler yapabilmemiz için tasarlanmış bir arayüze sahiptir.

MySQL Workbench - Modelleme ve Tasarım Aracı

  • Modeller, en beğenilen ve en iyi performanslı veritabanlarının tam ortasında yer alır. MySQL workbench, geliştiricilerin ve veritabanı yöneticilerinin, ileri mühendislik kullanılarak MySQL veritabanlarına kolayca çevrilebilen fiziksel veritabanı tasarım modellerini görsel olarak oluşturmalarına olanak tanıyan araçlara sahiptir.
  • MySQL workbench, aynı ortamda birçok modelin oluşturulmasını olanak sağlar.
  • Bir veritabanını oluşturan tablolar, görünümler, saklı yordamlar, tetikleyiciler vb. tüm nesneleri destekler.
  • MySQL workbench, veri modelleyiciye bulunabilecek sorunları bildiren yerleşik bir model doğrulama yardımcı programına sahiptir.
  • Ayrıca farklı modelleme gösterimlerine izin verir ve bir betik dili olan LUA kullanılarak genişletilebilir.

Aşağıda gösterilen şekil MySQL Workbench için modelleme penceresini göstermektedir.

MySQL Workbench – SQL geliştirme aracı

Yapılandırılmış Sorgu Dili (SQL), ilişkisel veritabanlarımızı değiştirmemize olanak tanır. SQL, tüm ilişkisel veritabanlarının kalbinde yer alır.

  • MySQL workbench, SQL görsel düzenleyicisinde yerleşiktir.
  • Görsel SQL düzenleyicisi, geliştiricilerin MySQL sunucu veritabanlarına karşı sorgular oluşturmasına, düzenlemesine ve çalıştırmasına olanak tanır. Verileri görüntülemek ve dışa aktarmak için yardımcı programlara sahiptir.
  • Sözdizimi renk vurgulayıcıları, geliştiricilerin SQL deyimlerini kolayca yazmasına ve hatalarını ayıklamasına yardımcı olur.
  • Birden çok sorgu çalıştırılabilir ve sonuçlar otomatik olarak farklı sekmelerde görüntülenebilir.
  • Sorgular ayrıca daha sonra almak ve çalıştırmak için geçmiş paneline kaydedilir.

Aşağıda gösterilen şekil, MySQL Workbench için SQL geliştirme penceresini göstermektedir.

MySQL Workbench Nasıl Kullanılır – Yönetim aracı

Sunucu yönetimi, şirket verilerinin güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynar. Sunucu yönetimiyle ilgili başlıca sorunlar, kullanıcı yönetimi, sunucu yapılandırması, sunucu günlükleri ve daha pek çok şeydir. MySQL Workbench, MySQL sunucu yönetimi sürecini basitleştiren aşağıdaki özelliklere sahiptir;

  • Kullanıcı yönetimi – veritabanı yöneticilerinin kolayca yeni veri eklemelerine ve gerektiğinde mevcut kullanıcıları kaldırmasına, ayrıcalıklar vermesine ve kaldırmasına ve kullanıcı profillerini görüntülemesine izin veren kullanıcıları yönetmek için görsel yardımcı program.
  • Sunucu yapılandırması – sunucunun gelişmiş yapılandırmasına ve optimum performans için ince ayar yapılmasına olanak tanır.
  • Veritabanı yedekleme ve geri yüklemeleri – MySQL döküm dosyalarını dışa/içe aktarmak için görsel araç. MySQL döküm dosyaları, veritabanları, tablolar, görünümler, saklı prosedürler ve verilerin eklenmesi için SQL komut dosyaları içerir.
  • Sunucu günlükleri – MySQL sunucu günlüklerini görüntülemek için görsel araç. Günlükler, hata günlüklerini, ikili günlükleri ve InnodDB günlüklerini içerir. Bu günlükler, sunucuda tanılama yaparken kullanışlıdır. Aşağıda gösterilen şekil MySQL Workbench için modelleme penceresini göstermektedir.

Aşağıda gösterilen şekil, Workbench MySQL için Yönetici panelini göstermektedir.

MySQL Workbench nasıl kurulur (Windows için)

Yeni başlayanlar için MySQL Workbench eğitiminde, MySQL Workbench'in nasıl kurulacağını ve kullanılacağını resimli bir şekilde göstereceğiz.

MySQL Workbench kurulumu 2 adımlı bir işlemdir.

  1. MySQL Topluluk Sunucusunu Kurun
  2. MySQL Workbench’i kurun – Workbench bir zip dosyası veya bir msi yükleyici kullanarak kurabilirsiniz (önerilir)

Not: Kurulumu gerçekleştirmek için Yönetici veya Yetkili Kullanıcı Ayrıcalıklarının gereksinimlerine ihtiyaç duyacaksınız.

Başlarken

Yukarıdaki yüklemeyi bitirdikten sonra, aşağıda gösterildiği gibi MySQL Workbench'i kurmanız gerekir.

Aşağıda, MySQL Workbench'in Kurulumu ile ilgili adım adım bir süreç anlatılmaktadır.

Adım 1) Ana Pencereyi Açın

İlk adım, Workbench MySQL'i başlatmaktır. Gördüğünüze Ana Pencere denir.

Adım 2) Yeni Bağlantı Sihirbazını Açın

Ardından, nasıl bağlanılacağı da dahil olmak üzere hedef veritabanı sunucusu hakkında ayrıntıları içeren MySQL Sunucu Bağlantınızı oluşturmanız gerekir. MySQL Workbench Ana Penceresinde ” + “ öğesine tıklayın . Bu, Yeni Bağlantı Kur'u açacaktır.

Adım 3) Sunucu Yönetimini Yapılandır düğmesine tıklayın

Yeni başladığımız için yerel olarak kurulmuş bir sunucu için bağlantı oluşturabilirsiniz. MySQL sunucusunun konfigürasyonunu kontrol etmek için Yeni Bağlantı Kur penceresinde Sunucu Yönetimini Yapılandır düğmesine tıklayın.

Adım 4) Devam etmek için İleri düğmesine tıklayın Yerel Yönetimi Yapılandır adlı yeni bir pencere açılır.

Devam etmek için İleri düğmesine tıklayın.

Adım 5) Parolanızı girin ve Tamam'a basın.

Sonraki Sihirbaz veritabanına olan bağlantıları test edecektir. Test başarısız olursa, geri dönün ve veritabanı bağlantı parametrelerini düzeltin. Ardından, yerel mysql sunucu örneğiyle bağlantınızı test etmek için kök şifrenizi soran bir açılır pencere açılacaktır. Şifre, MySQL Workbench'in kurulumu sırasında belirlediğiniz şifredir. Şifrenizi girin ve Tamam'a basın.

Adım 6) Devam etmek için İleri'ye tıklayın.

Sihirbaz veritabanına olan bağlantıları test edecektir. Test başarısız olursa 5. adıma geri dönün ve veritabanı bağlantı parametrelerini düzeltin. Eğer tüm testler başarılıysa devam etmek için ileri'ye tıklayın.

Adım 7) İleri'ye tıklayın.

Bundan sonra Yerel Hizmet Yönetimi hakkında yeni bir sihirbaz açılacaktır. Bir makinede kurulu birden çok mysql sunucusu arasında geçiş yapmanızı sağlar. Yeni başlayan biri olarak bunu atlayabilir ve devam etmek için ileri'ye tıklayabilirsiniz.

Adım 8) MySQL Sunucu Yapılandırma Dosyasını Seçin.

Sihirbaz, MySQL Sunucu Yapılandırma Dosyasına erişimini kontrol edecek ve başlatma/durdurma komutlarını test edecektir.

Adım 9) Sunucu yapılandırmasını bitirmek için Bitir'e tıklayın. Ardından, mevcut yapılandırmaları inceleyebilirsiniz. Yapılandırmaları gözden geçirdikten sonra, sunucu yapılandırmasını bitirmek için Bitir'e tıklayın.

Adım 10) Bağlantıyı Test Et'e tıklayın.

Sonraki Adım, sunucuya bağlanmak için kullanılabilecek bir bağlantı kurmaktır. Henüz bir bağlantı oluşturmadıysanız, verilen varsayılan değerleri kullanabilirsiniz. Bağlantı Adını [ 1 ] girdikten sonra Bağlantıyı Test Et [ 2 ] üzerine tıklayın.

Adım 11) Tamam'a tıklayın.

Root/seçili kullanıcıya parola soran yeni bir iletişim kutusu açılacaktır. MySQL root kullanıcınızın bir şifresi varsa, bunu kasada sakla özelliğini kullanarak girebilirsiniz. Tamam'ı tıklayın.

Kullanıcı için girilen şifre doğru ise aşağıdaki ekran gelecektir. Her iki OK düğmesine de tıklayınız yeterli olacaktır.

Ana sayfada yeni bir örnek ekranı.

Çift tıklayın ve sorgulamaya başlayın.

Özet

  • MySQL, çapraz platform olan açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanıdır.
  • MySQL, sunucu performans ayarını ve esnekliğini büyük ölçüde artıran birden çok depolama motorunu destekler. Sürüm 5.5'ten önce, varsayılan depolama motoru, sürüm 5.5'ten itibaren işlemler için destekten yoksun olan MyISAM'dı; varsayılan depolama motoru, işlemleri ve yabancı anahtarları destekleyen InnoDB'dir.
  • MySQL sunucusu, hem ticari hem de açık kaynaklı ürünleri içeren bir dizi sunucu erişim mysql aracı kullanılarak yönetilebilir. Popüler örnekler arasında;
    • phpMyAdmin – çapraz platform web tabanlı açık kaynak sunucu erişim aracı
    • SQLYog – Windows platformuna yönelik, masaüstü ticari sunucu erişim aracı
    • MySQL araçları - platformlar arası açık kaynak sunucu erişim aracı
  • MySQL workbench, MySQL sunucusu için entegre bir geliştirme ortamıdır. Veritabanı modelleme ve tasarımı, SQL geliştirme ve sunucu yönetimi için yardımcı programlara sahiptir.